1.18.2008

R.I.P. Boby Fisher



На 64-годишна възраст в Исландия почина легендарният американски шахматист Боби Фишер. Отиде си от този свят един от най-големите за всички времена, любим шахматист на Монев :)

Робърт Джеймс "Боби" Фишер 11-тият световен шампион по шахмат и единственият американски шахматист, спечелил това отличие. Фишер е роден на 9 март 1943 г. в Чикаго. Печели първенство на САЩ за мъже, когато е едва на 14 години. Тогава напуска училище, като отсича: "Там нищо не се учи. Учителите са глупаци. Ще се занимавам само с шахмат."





Година по-късно става най-малкия (за онова време) гросмайстор в историята на този спорт. Посещава Москва, където се представя отлично на международната шахматна олимпиада. Това пътуване променя изцяло живота на младежа, но поставя нащрек ФБР, което държи под контрол всеки, който отива в сърцето на основния идеологически враг. 15-годишен става най-младият гросмайстор до този момент.

Става световен шампион на 1 септември 1972 г., когато побеждава след драматичен мач за титлата срещу руснака Борис Спаски в Рейкявик, Исландия.


Тя се счита за една от най-емблематичните в историята на шахмата, наред с двубоите между Анатоли Карпов и Гари Каспаров. Губи титлата си на 3 април 1975 г. след като му е отнета, заради неприемливите условия, които поставя за мача си с Анатолий Карпов - ФИДЕ определя Хавана за град, в който ще се проведе срещата между Фишер и претендента Карпов.



Американските власти отказват да пуснат Фишер на кубинска земя. Той поставя условие партиите да се играят по телефона. Това предложение е отхвърлено, тъй като се губи факторът за психологическо влияние по време на партията. Анатоли Карпов става единственият в история световен шампион по шахмат без да е играл партии за това.

По време на така нареченото "югоембарго", Робърт Фишер играе в Белград партия отново с Борис Спаски, където го побеждава отново с 10:5. Нарушаването на американското ембарго му коства свободата- арестуван е в Япония по искане на САЩ. След множество перипетии, Фишер получава исландско гражданство, и японските власти се съгласяват да го освободят да пътува към Рейкявик. Въпреки че има споразумение за екстрадиция между САЩ и Исландия, законите на страната не позволяват да бъдат екстрадирани исландски граждани.


Eдна от последните снимки на Боби Фишер.









Мнозина го определят за луд. И може би с право. Линията между гениалността и лудостта е много тънка, едва забележима. Едно е сигурно - на дали има друг евреин (а той е такъв), който да мрази повече евреите от него. Дори ги обвинява за атентата от 11 септември. Ето и скандалното видео, с което си навлича още по-голямия гняв на Американското правителство.



Боби Фишер е създадел на нов стил в шаха - Fisherandom шах. Това е стил, който има за цел да се избегнат предварително заучените ходове и партии, за да се насърчи творческата мисъл и талантът на играча. Това става чрез различно подреждане на фигурите на дъската, а не традиционното. Шахът е известен още и като ШАХ960, тъй като има 960 възможни стартови подреждания.

"Фишеровият" шах не е съвсем без правила. При подреждането всички пешки задължително трябва да бъдат на 2-ри и 7-ми хоризонтал, така както е в стандартния шах. Също така царят задължително трябва да е разположен между двата топа, а офицерите да бъдат разнополи (единият да се движи по белите полета, а другият - по черните). Стартовите позиции на белите и черните фигури трябва да бъдат огледални.

Правилото за рокада не се изменя по същество - остават изискванията топът и царят да не са местени до този момент, всички полета между тях да бъдат свободни, да няма т. нар. "бито поле" между двете фигури и царят да не е под шах.

Всички останали правила са като в стандартния шах.

За първи път Fisherrandom е представен на 19 юни 1996 г. в Буенос Айрес.

Лека му пръст... :(

1 comment:

Anonymous said...

Evalla Stefane za posta. Ot Sao Paolo pisha i mi stana muchno. Pochiva na 64-tolkova kvadrata ima na shahmatnata duska! Shapki doly pred velikiq chovek!